Onze video's

sep-okt 2020: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland

Video 32:

Het is februari 2021, de camper staat in de opslag, er is een corona-lock-down, en we komen de tijd door met wandelen (overdag), op de spinningbike, en met creatief bezig zijn met klei.

We zijn van plan om in het voorjaar naar Spanje te gaan, als corona dat toelaat. Ons doel is als eerste het plaatsje Cuenca, bij Madrid. We proberen de routeplanner uit van Michelin, www.viamichelin.nl, en we zien o.a. dat de afstand bijna 2000 km is, en de brandstofkosten zijn zo’n 200 euro. Echter de diesel is duur vandaag de dag, dus het zal iets meer kosten. Een mooie routeplanner. Jammer dat je niet een gps-file van de route kunt downloaden.

Muziek: https://freemusicarchive.org/genre/Spanish

Video 31:

Op 14 maart 2020 gaan we voor het eerst met de camper op pad in Nederland, terwijl dan net het corona-virus zorgt voor een eerste golf aan besmettingen in Nederland, maar ook in andere landen van West Europa. Ondanks dat, blijven campings en camperplaatsen gewoon open. Sanitair horecavoorzieningen gaan wel op slot. Als eerste camperen we in Ouddorp. De camperplaats is behoorlijk vol, terwijl een dag later de camping in Medemblik totaal is uitgestorven.

We kamperen ook op de camperplaats in Lekkum bij Leeuwarden, en daar doet onze minister-president een eerste oproep via de televisie om zoveel mogelijk thuis te werken. Scholen en kinderopvang worden gesloten.

2 Maanden later in mei, juni en juli 2020 gaan we weer op pad naar o.a. het Lauwersmeer, Campertuin Noord Veluwe, en Kruiningen. Het sanitair gaat weer open. De eerste coronagolf lijkt voorbij.

Eind augustus willen we weer vertrekken, maar nu voor een lange vakantie. In Frankrijk en Spanje nemen de coronabesmettingen langzaam weer toe. We kiezen voor plan B: Italië, Toscane. De voorzorgsmaatregelen van de campings in Duitsland, Zwitserland en Italië lijken op die in Nederland. Sanitair nog steeds open, maar wel mondkapjes op zodra je ergens binnen bent. En natuurlijk geen handen schudden, en 1,5 meter afstand bewaren. Sommige campings zijn bijna leeg, andere zijn gewoon vol. Sanitair is open, Horecavoorzieningen zijn dicht.

Op 4 oktober sluit Duitsland de grens met Nederland. Nederland wordt door de Duitsers de Corona-hölle van Europa genoemd. Een tweede coronagolf dient zich aan. Omdat we kunnen aantonen dat we voor 4 oktober al niet meer in Nederland waren, mogen we toch de camping op.

Eenmaal weer thuis, krijgen Tonny en ik eind november allebei corona. Gelukkig met milde klachten. De meeste besmettingen vinden volgens het RIVM ook thuis plaats.

Onze conclusie: hou je aan de richtlijnen van de overheid en van de campings. Als je dat doet kun je prima tijdens corona met de camper op pad

Video 30:

Op donderdag 8 oktober worden we door Mario Hermsen, eigenaar van camping Holländischerhof bij Senheim, van harte welkom geheten voor een wijnwandeling door Weingut Desoye. Tobias Desoye verzorgt samen met zijn vrouw Ulrike deze excursie. Een groot aantal Duitse echtparen doen mee, en slecht twee Nederlandse paren waaronder Tonny en ik. Tobias heeft een grote rugzak op tijdens de wandeling, en daarin zit een groot aantal wijnflessen, die regelmatig uitgeschonken worden aan de deelnemers.

We horen allemaal wetenswaardigheden over druiven, wijn, en de wijnbouw, en dat allemaal onder het genot van een glaasje wijn. De Riesling is de meest voorkomende wijndruif in deze regio, maar ook andere soorten worden er verbouwd. Het regent pijpenstelen, maar dat mag de pret niet drukken. Binnen in de Herberg van het Weingut gaat het nog even verder, waarna we kunnen bestellen. De bestelling wordt dezelfde avond nog persoonlijk door Tobias en Ulrike bij onze camper afgeleverd. Een zeer geslaagde excursie.

Video 29:

Op 7 oktober 2020 fietsen we langs de Moezel richting Cochem. We parkeren daar onze MTB’s tegen een hek en wandelen het stadje in. Prachrige huize, winkeltjes, veel horeca en mooie pleintjes. We gaan met de stoeltjeslift naar boven, en wandelen daar richting het Wackelei, met een mooi uitzicht over het Endertal en de Moezel. Daarna komen we bij Kreuz Pinnerberg, genoemd naar een herder, die bij het redden van één van zijn schapen zelf naar beneden stortte. Vanaf dit punt is het uitzicht zelfs nog mooier. We zien Rijksburcht Cochem. Dit machtige kasteel is rond het jaar 1000 gebouwd. Aan het einde van de 9 jarige oorlog, waarbij Frankrijk o.l.v. Lodewijk XIV dit gebied bezette en zich daarna moest terugtrekken, is deze burcht in brand gestoken evenals Cochem zelf. Dit gebeurde door de franse generaal Ezechiël du Mas, later ook wel der Mordbrenner genoemd. Nu is het kasteel gerestaureerd en te bezoeken.

We fietsen terug, nu aan de andere kant langs de Moezel, bezoeken nog kort het plaatsje Beilstein, en komen weer terug bij de camping Holländischer Hof. Een prachtige dag.

Video 28:

Op 5 oktober 2020 vertrekken we vanaf Ladenburg richting de Moezel. Het regent pijpenstelen. Eerst boodschappen doen in Bullay, en dan naar Camping Holländischer Hof bij het dorpje Senheim. De campingeigenaren zijn Nederlanders. Eigenlijk mochten ze ons niet toelaten vanwege de hoge corona-aantallen in Nederland. Toen we aan konden tonen dat we op 4 oktober al in Duitsland waren mochten we er toch in. De camping is behoorlijk groot, en ligt aan de Moezel, en is omgeven door wijnvelden. Prachtig.

Op 7 oktober gaan we met de fiets naar Cochem. In onze volgende video zie je hoe mooi Cochem is, en wat een mooie uitzichten je hebt als je met de Sesselbahn naar boven gaat.

Video 27:

Op 4 oktober 2020 staan we nog steeds op Wohnmobilstellplatz Ladenburg, en gaan we Heidelberg bezoeken met de fiets. Een afstand van zo’n 14 km. We willen met het bergtreintje eerst helemaal naar boven naar de Königstuhl. Maar als we halverwege zijn bij een overstap, blijken we het verkeerde kaartje te hebben, net zoals enkele tientallen anderen. Heel vreemd.

We besluiten weer naar beneden te lopen, en bezoeken de Altstadt. Heel mooi, behoorlijk druk in deze coronatijd. We zien de Alte Brücke over de Neckar, met de beroemde Brückenaffe. Een hele mooie stad. De volgende dag 5 oktober verlaten we Ladenburg, en rijden richting Cochem.

Video 26:

Het is 3 oktober 2020 en we zitten in Ladenburg, tussen Mannheim en Heidelberg, aan de rivier de Neckar. Ladenburg blijkt een onverwacht mooi stadje te zijn. Een zeer goed onderhouden middeleeuws centrum, weinig toeristen.

We bezoeken het Dr. Carl Benz automuseum in Ladenburg. Zeer indrukwekkend, met veel oude auto’s. De 1ste auto van Benz werd gemaakt in 1885, en leek meer op een koets met een motor, dan op een auto. Toch had het een verbrandingsmotor met één cilinder. Nadat de echtgenote van Benz in deze auto een lange-afstand-tocht reed met hun twee zonen, kwam er meer belangstelling voor deze auto. Het is zeer interessant om de ontstaan-geschiedenis van de auto te leren kennen. De naam Mercedes kwam pas later toen Benz en Daimler samen gingen werken. Een dochter van een zeer goede klant had de naam Mercedes. 

Het automuseum Dr. Carl Benz is zeer de moeite waard om te bezoeken als je in Ladenburg bent. Een echte aanrader.

Video 25:

We zijn met de trein van Bad Bellingen naar Freiburg gereisd, gratis voor toeristen. We lunchen vlak bij jde Münster van Freiburg, op het terras van Schliegel Gastronomie. We eten daar heerlijk, topklasse. Freiburg heeft ook een universiteit, de Albert-Ludwigs-Universität met een hele goede reputatie. Een echt hele gezellige stad.

Op vrijdag 2 oktober verlaten we onze camping Lug ins Land, en rijden in noordelijke richting richting Ladenburg, vlak bij Heidelberg. Om 14.00 uur komen we aan bij Wohnmobilstellplatz Ladenburg. Mooie camperplek, maar na 17.00 uur is hij vol. Een hele mooie plek om vanaf hier Heidelberg te bezoeken, of het Automuseum Dr. Carl Benz te bezoeken. Deze uitstapjes zie je in ons volgende filmpje.

Video 24:

We staan met de camper op Camping Lug ins Land bij het plaatsje Bad Bellingen. Bad Bellingen ligt vlak boven het Zwitserse Bazel, en we zien vanaf ons hoge plek ook Frankrijk liggen achter de Rijn, met in de verte de Vogezen. We lopen naar de oever van de Rijn bij Rheinweiler. De Rijn is hier over een lengte van 50 km vanaf Bazel naar het noorden gekanaliseerd.

De camping biedt een geweldige service voor camperaars: Voor 2 euro pp brengt een busje van de camping je naar het station, of naar een supermarkt en ook weer terug. We laten ons naar het station brengen voor een bezoek aan Freiburg. Ook de treinreis is gratis voor toeristen. Dit gratis kaartje krijg je via de camping. Freiburg is een geweldige mooie stad, ook in deze coronatijd.

Video 23:

Het wordt eindelijk droog op camping Aareschlucht bij Meiringen in Zwitserland. We maken op zondag 27 september een wandeling langs de Aare. De Aare is de langste rivier van Zwitserland en ontspringt op de Grimselpas en loopt langs onze camping verder naar het noorden. Op maandag 28 september rijden we met de camper van Meiringen richting Duitsland over tolvrije wegen. Langs de Lungerlersee, de Sarnersee en de Vierwaldstättersee. Via Luzern steken we de grens over bij Rheinfelden, en komen zo bij camping Lug ins Land bij Bad Bellingen.

Video 22:

Het is heel slecht weer, regen, en met sneeuw op de passen. We bezoeken de Aareschlucht, zeer indrukwekkend.

Video 21:

We verlaten Oggebbio en Italië en rijden over tolvrije wegen richting Meiringen in Zwitserland. Een hele mooie route over de Simplonpas en Grimselpas.

Video 20:

Op de laatste dag in Oggebbio maken we een prachtige wandeling langs de gehuchtjes Cadessino en Rancone. We zien een enorme aardverschuiving ten gevolge van hevige regenval van zo’n 3 weken geleden.

Video 19:

We rijden noordwaarts, naar het Lago Maggiore. Camperplaats Oggebbio. De mooiste plek van onze reis tot nu toe.

Video 18:

18 – 20 september 2020. We zitten op Camping International Le Fonti in Agliano Terme in het Noordwesten van Italië. Een mooie camping maar erg leeg door de corona. We blijven er 3 nachten, bezoeken het stadje en de omgeving.

Video 17:

Op 17 september maken we een fietstocht rond Lucca die we niet licht zullen vergeten. De route van wikiloc was toch moelijker dan stond aangegeven, en we beginnen te dwalen over bijna onbegaanbare weggetjes. Uiteindelijk komen we toch terug bij de camping. “s Avonds gaan we lekker uit eten bij restaurant Osteria del Bamboro

Video 16:

We zitten op Agricamping Ai Linchi, vlak bij Lucca. We bezoeken Lucca op de fiets, fietsen over de vestingwal, en bezoeken het stadje. De campingeigenaar Angelo Lorenzetti laat trots zijn eigen private wijnproductie zien.

Video 15:

Bezoek aan Siena vanaf camping La Montagnola met de bus. Een prachtige stad. Piazza del Campo, de Duomo di Siena, indrukwekkend. Volgende dag een onverwachte ontmoeting met een wild zwijn, en een bezoek aan Sovicille.

Video 14:

We rijden van Verona naar Ravenna. Tolvrije wegen, binnendoor over de Po-vlakte. Prachtige landschappen, maar hele slechte wegen. Noem het “achterstallig onderhoud”. Camping Bio-camping bij Ravenna is een aanrader. Niet te groot, zeer hulpvaardige eigenaren. 5 km fietsen van de Adriatische kust, en 5 km vanaf Ravenna.

Daarna rijden we naar Toscane, camping Montagnola bij het dorpje Sovicille. Een hele mooie camping, niet druk. Mooi rustig dorpje vlakbij Siena.

Video 13:

We komen Italië binnen via Merano, en kamperen daar 2 nachten op Camper Stellplatz Schneeburghof. Het is regenachtig, we wandelen naar het dorpje Tirol, maar regen en onweer dwingen ons al gauw terug naar de camper.

De volgende dag rijden we naar Verona, Camping Village Verona. Wat een mooie camping, vast gefinancierd door de overheid. Een bezoek per fiets aan Verona was zeer de moeite waard.

Video 12:

We rijden naar camping Seewang aan de Foggertsee, vlak bij Füssen. Wat een prachtig gebied hier, zeker om te fietsen. We klimmen bij Füssen richting Slot Hohenschwangau en daarna naar slot Neuschwanstein. De volgende dag steken we via tolvrije wegen Oostenrijk over richting Merano in Italië. De mooiste camperrit tot nu toe.

Video 11:

In deze 2de rit over de Romantische Strasse gaan we met de fiets het prachtige plaatsje Rothenburg ob der Tauber bezoeken. Eén van de mooiste stadjes langs de Romantische Strasse. Daarna rijden we met de camper steeds zuidelijker richting Füssen. Het weer wordt steeds beter, en het landschap steeds mooier.

Video 10:

Het corona-reisadvies is ongunstig voor de landen Frankrijk en Spanje. En dat doet ons besluiten om eind augustus via Duitsland (Romantische Strasse), en Oostenrijk naar Italië te reizen. In dit videofilmpje deel 10 zie je onze belevenissen van het eerste deel van deze reis.

Augustus 2020, Luxemburg

Video 9:

Onze eerste buitenlandse reizen met de camper. We gaan naar Luxemburg, terwijl er een hittegolf is. Camping Simmerschmelz, met een prachtige omgeving om te wandelen en te fietsen. Op de terugweg hebben we nog een overnachting op minicamping De Maashoeve in Ohé en Laak, incl. fietstochtje naar het witte dorpje Thorn.

juni - juli 2020: Valkenburg en Borger

Video 8:

Na een onderhoudsbeurt van de camper vertrekken we op 12 juli voor een drie-daags verblijf bij Camperpark Nuuverstee in Borger. Schitterende camperplaats. Na 3 nachten vertrekken we via Bourtange weer naar huis.

Video 7:

Eind juni gaan we een aantal dagen kamperen op Camping ’t Geuldal in Valkenburg, samen met Raoul (broer van Tonny), Anneke en Sanne. Raoul heeft een camper waarvan  hij zo’n beetje elk onderdeel, elk schroefje in zijn handen heeft gehad. De camper zit helemaal vol met technische snufjes, die hij in dit filmpje trots laat zien.

Juni 2020: Oldebroek en Kruiningen

Video 6:

Twee weken later van 12 t/m 16 juni gaan we naar Kruiningen op Zuid Beveland, camperplaats De Plantage. Ook hier was het volop genieten. Tegen de tijd dat er in de rest van Nederland enorm veel regen valt, zitten wij heerlijk oesters te eten in Yerseke.

Video 5:

Het is prachtig weer, en we besluiten naar camperplaats Veluwe Noord te gaan in de gemeente Oldebroek, vlak bij ’t Harde. Met Hemelvaart zaten ze vol, maar nu met Pinksteren is er plek, blijkt na een telefoontje. Een superweekend werd het, niet alleen door het mooie weer, maar ook door de omgeving, en niet in de laatste plaats door de camperplaats-eigenaren Astrid en John.

mei 2020: Lauwersmeer en Oude Pekela

Video 4:

Na Lauwersoog rijden we naar camperpark Turfstee bij Oude Pekala. Het weer is helemaal omgeslagen. Een hele koude noordenwind maakt het een beetje onaangenaam buiten. Het is of de duvel er mee speelt, maar nu hebben we waterlekkage, die in Coevorden vakkundig wordt gerepareerd. We leren steeds meer bij.

Video 3:

Onze tweede rit gaat naar Lauwersoog, camperplaats Lauwersmeerplezier. We blijven daar 4 nachten. Schitterend gebied om te wandelen en te fietsen, en vanaf onze camper een mooi uitzicht over het water. Ook hier hadden we een probleem met het water, maar dat lag helemaal aan ons zelf.

maart 2020: Rondje Nederland

Video 2:

In maart 2020 gaan we voor het eerst op reis met onze nieuwe camper. Tegen de tijd dat in de hele wereld het corona-virus voor onrust zorgt, maken wij een trip naar Ouddorp, Medemblik en Lekkum. Het werd mede door het virus een hele bijzondere korte vakantie, maar de liefde voor het “camperen” is inmiddels onuitwisbaar geworden.

Video 1:

In december 2019 kochten we onze eigen camper. Onze 4 jaar oude caravan werd verkocht, evenals onze relatief zware trek-auto, en we kochten er een 1 jaar oude KNAUS VAN TI, 650 MEG PLATINUM SELECTION voor terug. 

september 2019: ACSI TestTour 2019

In 2019 waren wij 1 van de 4 teams voor de ACSI Testtour 2019. Als “Cultuurliefhebbers” mochten we met een splinternieuwe camper (LMC Element T668 G) een twee weken lange reis maken langs Nederlandse en Duitse Hanzesteden. Wat een ervaring, en wat een mooi cadeau. In deze twee weken werd ons enthousiasme voor het reizen met een camper geboren.

Hieronder een zestal filmpjes van ons, gemaakt door de filmploeg van ACSI-Freelife.